Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

1/01/2007

Omasta huomiosta siivu maailman kehityskysymyksiinkin

Uuden vuoden tervehdys Katmandusta ja Delhistä, jossa olen ulkoministeriön kehityspoliittista tiedottamista tukevan matka-apurahan turvin.

Kaksi viikkoa eteläisessä Aasiassa, Nepalissa ja Intiassa, ovat laittaneet taas arvojärjestykset ojennukseen. Sitä jotenkin Pohjois- Euroopassa pyöriessään alkaa pitää jotenkin turhan itsestäänselvyytenä asioita, jotka kuitenkin puuttuvat suurelta osalta maailman ihmisiä.

Eräänlaista solidaarista elämänkatsomusta kannattaa lisätä tutustumalla muihinkin olosuhteisiin, kuin niihin tuttuihin ja melko turvallisiin omiin elinpiireihimme. Tietysti on tarpeen tehdä töitä oman isänmaansa eteen ja pitää huolta läheisistään ja omistaan. Sillä asialla esimerkiksi kunnat toimivat Suomessa ja jokaisen valtion tehtävä on turvata omien kansalaisten perusedellytykset inhimilliseen elämään. Pohjoismaat ovat niitä harvoja maailman kolkkia, joissa nämä asiat ovat kunnossa, kiitos tietysti sitkeän työn.

Samalla vertaisriippuvassa maailmassa ei voi kuitenkaan ohittaa sitä tosiasiaa, että oma itsekkyytemme, kuten kaikenlainen kerskakulutus, ei ole oikeutettua ja pahimmillaan vaikeuttaa niin muiden kuin omaakin olemistamme. Kaikki tuntevat esimerkit ympäristötuhoista sekä kansainvälisen valuuttakeinottelun, esimerkiksi lainanoton, kestämättömyydestä.

Silloin kuin maailmanlaajuiset kehityskysymykset saavat inhimillisen muodon, kuten vaikka viime viikkoina Nepalissa länsimaisena (jättiläinen paikallisiin verrattuna) kulkiessani ja kohdatessani tuhansien nepalilaisten katseet, alkaa ehkä ymmärtää osan siitä tuskasta ja epäreiluuden tunteesta, joka kehitysmaissa elävillä ihmisillä on. Siksi onkin erinomaista, että valtiotasoilla tehdään kehitysyhteistyötä, kuten Suomen ja Nepalin välillä on tehty vuosikymmenet. Samaa työtä meistä jokainen voi tehdä mikrotasolla, itselleen sopivilla keinoilla. Ja niitä on lukemattomia, muitakin kuin esimerkiksi rahan lahjoittaminen. Huomion antaminen, ymmärtäminen ja puolesta puhuminen ovat äärimmäisen tärkeitä ja vaikuttavia tekoja.

PS. YK:n uusi pääsihteeri Ban Ki Moo teki kyllä vaikutuksen pressitilaisuudessa laulamalla Santa Claus is coming to town... he's gonna check who is naughty and nice.

 

Kävijätilasto