Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

10/03/2006

New York, New York

Check it. Oon vihdoin New Yorkissa. Kaulassa roikkuu uusi ID-passi jolla pääsen kulkemaan miten haluan YK-rakennuksessa. YK:n yleiskokous on tietysti ollut käynnissä jo joitakin viikkoja, mutta kolmas komitea aloitti työnsä vasta tänään. Sitä varten minäkin, nuorisodelegaatin ominaisuudessa, olen täällä. Tänään agendalla on ollut pääasiassa juhlallisia puheita eri delegaatioilta ja järjestöiltä. Aika yleistä vielä. Huomenna aamupäivällä on nuorisopuheiden aika.

Nuorisodelegaatteja on tänä vuonna yleiskokouksessa todella vähän. Viime vuonna yleiskokous näki ennätysmäärän nuorisodelegaatteja, mikä pitkälti johtui siitä, että World Program of Action for you (eli WPAY) juhli kymmenvuotissynttäreitään. Samaan syssyyn ohjelmaan lisättiin viisi uutta osa-aluetta. Koska viime vuosi oli ns. nuorison juhlavuosi, oli nuorisodelegaatteja peräti yli 50. Tänä vuonna meitä on 11 maasta. Jossain vaiheessa eläteltiin toiveita siitä, että myös Ghana ainoana Afrikan maana olisi lähettänyt nuorisodelegaatin mutta kyseessä taisi kuitenkin olla väärä hälytys. Maat jotka täällä ovat edustettuina, ovatkin (tuskin kovinkaan yllättäen) pääasiassa länsieuroopan maita sekä Australia ja Mexico. Paikalla on siis nuorisodelegaatit minun lisäkseni Ruotsista, Hollannista, Norjasta, Tanskasta, Australiasta, Saksasta, Sveitsistä, Maltalta, Romaniasta ja Mexicosta.

Komitean kokouksissa istutaan aamupäivisin 10-13 sekä iltapäivällä 15-18. Kahden tunnin tauko päivällä ei kuitenkaan oikein liene realiteettia, sillä paljon muita kokouksia pidetään tietysti komiteoiden kokouksien välissä. Tänään pidettiin nuoriso-ohjelmaan liittyen briefing-kokous. Ajankohtaista tällä hetkellä on, että WPAY-ohjelmaan liittyen pyritään kokoamaan jonkinlaisia indikaattoreja. WPAY:n tulisi toimia perustana jokaisen maan nuorisolainsäädännölle ja -ohjelmille, mutta tällä hetkellä on vielä mahdotonta mitata kuinka hyvin maat tätä implementoivat omaan lainsäädäntöönsä ja käytäntöihinsä. Suurin haaste on se, että on hyvin vähän tilastoja olemassa jotka olisivat globaaleja, ja jotka mittaisivat tarkoituksenmukaisia asioita. Näistä indikaattoreista lisää vähän myöhemmin, paremmalla ajalla.

Ja siis ylipäätänsä lisää jossain vaiheessa, paremmalla ajalla. Huomenna. Postaan ainakin puheeni tänne huomenna.

 

Kävijätilasto