Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

10/17/2006

Köyhyyden vastaisena päivänä

Tänään on YK:n köyhyyden vastainen päivä. Köyhyydessä ja äärimmäisessä materiaalisen puutteen tilassa elää käsittämättömän iso osa maailman ihmisistä. Se on kurjistava ja monenlaisia epäinhimillisiä vaikutuksia aiheuttava tila. Sietämätöntä on se, että maailma on hyvinkin vauraus, mutta vauraus on epätasa-arvoisesti jakautunut ihmisten kesken.

Olen ollut pari päivää töiden puolesta Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ja Euroopan komission järjestämässä Round Table on Poverty and Social Segregation, jossa asiaa on käsitelty köyhyyttä ja syrjäytymistä eurooppalaisen unionin näkökulmasta. Arvioiden mukaan 460 miljoonasta eurooppalaisesta reilu 70 miljoonaa elää köyhyydessä. Työtätekevistä miltei joka kymmenes on köyhä jopa täällä Euroopassa. Suomessa köyhien osuus on noussut n. 11 prosentista 12:een. Tietysti köyhyyden kuva on osin hieman eri länsimaissa kuin maailman etelässä, mutta se on inhimillisesti samanlainen tragedia kaikissa tilanteissa, joissa sitä ilmenee.

Itseäni hieman harmittaa se jatkuva taloudellisen kasvun puolesta puhuminen, jota EU-politiikkakin suurelta osin edustaa. Tasaisemmasta taloudellisesta tasajaosta ei kuule puhuttavan koskaan eikä ainakaan yhtä suurilla äänenpainoilla. Jos esimerkiksi äärimmäisessä köyhyydessä elävien tila ihan oikeasti haluttaisiin korjata, se ei investointina olisi mahdoton kenellekään. Kaikki tuntuvat olevan samaa mieltä, mutta mitään ei silti tapahdu. Ihmisten pitäminen köyhyydessä on heidän alistamistaan pahimmalla mahdollisella tavalla.
En tiedä missä tällaisiin asioihin voisi vaikuttaa. Pitää kai vain yrittää jauhaa tätä samaa joka sopivan tilaisuuden tullen loputtomiin tai kunnes jotain tapahtuu. Sitä kokemukseni ja käsitykseni mukaan kaikki YK-järjestötkin tekevät.

 

Kävijätilasto