Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

10/04/2006

Indikaattoreista

Aamu tänään oli vähemmän stressaava kuin edelliset. Kolmas komitea ei kokoontunut laisinkaan aamupäivällä, vaan jatkaa työtään vasta iltapäivällä.

Lupasin kirjoittaa enemmän niistä indikaattoreista World Program of Action for Youth-ohjelmaan (WPAY) liittyen (katso edellinen postaus). Kuten sanottua, on vertailukelpoiset tilastot eri maiden nuoresta väestöstä globaalisti erittäin vaikeaa löytää. Mikä on sopiva mittari jolla kannattaa ryhtyä mittaamaan nuorison hyvinvointia? Globaalit erot ovat valtavat, ja monessa asiassa tilastotietoa ei laisinkaan ole.

Ne indikaattorit jotka tällä hetkellä ovat keskusteluissa, eivät suinkaan ole mitään lopullisia. Nuoriso-ohjelman tytsyt työstävät koko ajan niitä lisää, ja indikaattori-ideoita saa lähettää heille vaikka sähköpostilla (näinkin demokraattisesti voi siis YK toimia... No, mikäs siinä, kaikki saa vaikuttaa).

Indikaattorit ovat jaettu WPAY:n eri osioiden mukaan. Esimerkiksi Education-osiota on helpompi mitata kuin vaikka Leisure-osiota. Education-osiota voi mitata vaikka maan nuorison lukutaidolla, määrällä nuoria jotka saavat toisen asteen koulutuksen, määrällä nuoria jotka saavat kolmannen asteen koulutuksen jne. Leisure-osiolle taas ei vielä ole yhtäkään indikaattori-ideaa. Milläs mittaat nuorten vapaa-aikaa?

Toisaalta ongelma näissä määrällisissä tilastoissa on tietysti se, ettei laatu pääse esiin laisinkaan. Participation-osioon indikaattoriksi kaavaillaan mm. sitä, mikä on maan äänestysikäraja, tai se, onko maalla olemassa kansallista nuorisoneuvostoa (siis vastaavaa meidän Allianssillemme). No, nämä saattavat kertoa jotakin maasta, mutta voihan maassa olla äänestysikäraja vaikka 16, mutta et silti saa äänestää kuten haluat, tai muutenkaan ilmaista mielipidettäsi. Saattaa maassa olla nuorisoneuvosto, mutta sinne valitaan ainoastaan kruununprinssin veljenpoika ja sen kaverit. Mittarit ovat todella ongelmallisia, mutta toisaalta on parempi pyrkiä niitä tekemään kuin olla tekemättä.

Ensi vuonna ilmestyy myös uusi YK:n nuorisoraportti, joka ehkä kattavimpana maailmassa osaa kertoa globaalin nuorison tilan.

Huomenna päivällä aion osallistua Afrikkalaisten järjestämään side eventiin. He kertovat siellä Afrikan maiden allekirjoittamasta Youth Charterista. Siitä ja muusta siis varmaan lisää huomenna.YK:n yleiskokouksen istuntosali

1 Comments:

Blogger Ronan Jimson said...

Hi Lotta, I want to introduce you to http://freearticle.name

10:09 ip.

 

Lähetä kommentti

<< Home

 

Kävijätilasto