Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

9/20/2006

YK:n merkitys ja haasteet kasvussa

YK:n 61. yleiskokous avattiin tällä viikolla New Yorkissa. Koko EU:n yhteisen puheen avajaisissa piti puheenjohtajamaan edustajana Tasavallan presidentti Tarja Halonen. EU-puheenjohtajuuden myötä Suomi saa huomiota kaikilla tärkeillä maailman näyttämöillä.

Maailmalla riehuvista kriiseistä johtuen YK:n merkitys kansainvälisessä politiikassa on jälleen kasvussa. Tiistain Financial Times analysoi YK:n tilannetta todeten, että sillä riittää töitä Libanonista Iraniin, Pohjois-Koreasta Darfuriin ja Palestiinan territorioihin, puhumattakaan pienemmistä kriiseistä Afrikassa, Haitilla ja Itä-Timorissa. YK-mandaattien kasvaessa myös rauhanturvaajien määrä on kasvamassa ennennäkemättömän suureksi; mikäli Darfurin operaatio toteutettaisiin ehdotetulla tavalla YK:lla tulisi olemaan yli 100 000 rauhanturvaajaa lähes 20 maassa. Huikea haaste.

Financial Timesin mukaan YK:n ongelma ei enää olekaan se, että se sivutettaisiin maailman kriisitilanteissa vaan se, että sitä pyydetään tekemään liian paljon ja liian nopeasti, ilman että sille annetaan riittäviä resursseja tehtäviensä toteuttamiseen. YK:n kapasiteetti ei ole kasvanut tehtävien kerääntymisestä huolimatta ja rahoitusriita on jatkuva. Järjestön suurin rahoittaja Yhdysvallat on sitonut rahoituksensa YK:n uudistamisvaatimuksiin.

Maailma kuitenkin kääntyy YK:n puoleen sen vajavaisuuksista huolimatta, koska muita, joiden puoleen kääntyä, ei ole.

Financial Times nimeää YK:n neljäksi suurimmaksi tulevaisuuden haasteeksi
1) Uuden YK:n pääsihteerin nimeämisen, jonka ominaisuuksiin kuuluisi yhdistelmä vaikuttavasta diplomaatista ja tehokkaasta johtajasta (nimetään vuoden 2006 lopussa)
2) Turvallisuusneuvoston uudistamisen ja laajentamisen
3) YK:n hallinnon uudistamisen
4) Rauhanturvaamisen kasvavien tarpeiden tyydyttämisen

Siinä haastetta kerrakseen. YK:n tarve vain kasvaa.

(Lähteenä käytetty: Mark Turner: Battered UN returns to centre stage as mandates mount, Financial Times 19.9.2006)

 

Kävijätilasto