Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

9/27/2006

Ihmisiä YK:lla, osa I

YK:lla liikkuu oikeastaan kahdenlaisia ihmisiä, kuuluisia ja vähemmän kuuluisia. Viimeksi mainittuja on tietysti huomattavasti enemmän, mutta omistetaanpa nyt tämä kirjoitus niille kuuluisammille, kun YK itsekin on ollut tavallisesta enemmän otsikoissa mm. yleiskokouksen 61. istuntokauden alettua.

Ministeriviikon aikana YK:n päämajassa on pyörinyt paljon mediasta tuttuja kasvoja, niiden joukossa entisiä ja nykyisiä valtionpäämiehiä. Joka syyskuu uuden istuntokauden alkaessa on presidenttien, ulkoministerien ynnä muiden maailman silmäätekevien pakattava laukkunsa ja reissattava New Yorkiin tapaamaan kollegoitaan sekä selostamaan maansa sisäpoliittisia ja mielellään myös ulkopoliittisia prioriteetteja tv-kameroille sekä haukottelevalle yleiskokousyleisölle.

Matka YK:n päämajaan voi kuitenkin käydä hyvin kalliiksi muutenkin kuin tehtyjen lentokenttäostosten vuoksi. Virka saattaa nimittäin mennä alta kun on poissa kotoa, kuten sai karvaasti kokea nyt-jo-ex-pääministeri Thaksin Shinawatra. Täällä New Yorkissa on helppoa pysyä jokseenkin pihalla Suomen asioista, mutta tietääkseni koto-Suomessa ei oltu viime viikolla aivan yhtä aktiivisia kuin Thaimaassa...;)

Pari viikkoa sitten päämajassa piipahti myös näyttelijä George Clooney, vedotakseen siellä turvallisuusneuvoston jäseniin Sudanin tilanteen pikaisen ratkaisemisen puolesta. Epäilemättä aiheen vakavuudesta johtui, että kyseinen herra näytti paljon vakavammalta kuin normaalisti (eli tietysti elokuvissa!). Clooneya ja ööh... Sao Tomen ja Principen presidenttiä lukuunottamatta en ole törmännyt täällä mitenkään häkellyttävään määrään kuuluisuuksia. Jos yksi viikko vuodessa jätetään pois laskuista, YK:n käytäviä ja savuisia kahviloita kansoittavat kuitenkin aivan tavalliset ihmiset: eri ikäiset, kokoiset ja väriset. Ja he tietysti ovatkin niitä oikeasti kiinnostavia ihmisiä, sillä heihin ei pääse tutustumaan katsomalla tv:tä tai lukemalla lehtiä.

 

Kävijätilasto