Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

9/06/2006

GLOBAL EGOISM

I tidningen kräver Kofi att Israel häver blockaderna runt Libanon och Gazaremsan. Han konstaterar också att en förutsättning för någon form av fred och stabilitet är erkännandet av en palestinsk stat. Och att det palestinska folkets lidanden inte får glömmas nu då världen fokuserar på Libanon (det samma kunde man ju i och för sig säga om folkets lidanden i Irak och Afghanistan, i Kongo och för att inte tala om alla ’osynliga’ konflikter, de som media inte ids rapportera om, typ alla de i ’the country of Africa’).

Men Minna (som hade kommenterat mina senaste skriverier – kolla in hennes kommentar!) har ju rätt i att FN inte bara är Kofi, utan också i allra högsta grad medlemsstaterna. Men i den eviga diskussionen om maktfördelningen i FN blir ju Kofi symbolen för FN som institution och sedan reduceras på nåt vis massan av medlemsstater till att symboliseras av några mer eller mindre lyckade statsöverhuvuden, många av dem rena rama skitstövlarna, eller i alla fall rena egoisterna. Och någonstans är den där egoismen kanske kärnan i FN-problematiken, om man nu skall kalla det egoism. Statsöverhuvudenas jobb är ju faktiskt att tänka på det egna landet och försvara dess intressen – på nåt plan är det ju därför de är valda. Tyvärr frontalkrockar bara de egna intressena lite väl ofta med det internationella samfundets ädla tankar om fred och solidaritet och millenniemål. Och sedan sitter man där och debatterar och funderar och skriver om och föreslår och tar tillbaka och ändrar och hur man än vrider och vänder på det hela så är den enas frihetskämpe terrorist i den andras ögon. Och tvärtom. Och så har dessutom vissa vetorätt. Efter dagens möte om lärarfortbildningar med fokus på global fostran är jag beredd att se det som det första steget – mera global fostran åt barnen!

Postad av ANTONIA

1 Comments:

Anonymous Matilda said...

Ja du. Anarki i världen liksom. Kaos och oordning. Tacka vet jag system. Jag borde bli diktator och skapa lite ordning tror jag bestämt...

2:55 ip.

 

Lähetä kommentti

<< Home

 

Kävijätilasto