Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

8/28/2006

Vuosituhattavoitteet tositarkoituksella

Kahdeksasta YK:n vuosituhattavoitteesta puolet suuntautuvat suoraan naisten tilaan ja terveyteen. Näitä ovat sukupuolten tasa-arvon ja naisten aseman parantaminen, lapsikuolleisuuden vähentäminen, odottavien äitien terveyden parantaminen ja taistelu sukupuoliteitse leviäviä tauteja, joista erityisesti HIV/aidsia.

Lisääntymisterveys tarkoittaa turvallista sukupuolielämää, raskautta ja synnytystä, mahdollisuutta luotettavien ehkäisyvälineiden käyttöön sekä sukupuolitautien ehkäisyä ja hoitoa. Kysymys on hyvinvoinnin ja itsemääräämisvallan tilasta, joka koskettaa naisia ja erityisesti nuoria naisia. Mielestäni jokaiselle kuuluu osana ihmis- ja perusoikeuksia vapaus valita milloin ja miten lisääntyy sekä oikeus turvalliseen sukupuolielämään. Päätäntävallan ohella kaikilla tulisi olla pääsy riittävään terveydenhuoltoon ja lääketieteen hyödyntämiseen.

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden kannalta hälyttävin alue on Saharan eteläpuolinen Afrikka, jonka väestöstä puolet on alle 15-vuotiaita. Kehitysmaiden nuorta väestöä kohtaavat moninkertaiset terveydelliset ja sosiaaliset riskit.

Puutteet seksuaali- ja lisääntymisterveydessä tarkoittavat kehitysmaiden nuorille sitä, että yhä useammat tulevat raskaiksi yhä nuorempina ja yhä useammat nuoret saavat HIV-tartunnan kohtalokkain seurauksin. Esimerkiksi Afrikassa kondomeja on vuosittain käytettävissä vain kolme kappaletta miestä kohden. Se ei riitä sukupuoliteitse tarttuvien tautien ja raskauksien ehkäisyyn. Päivittäin HIV-tartunnan saa noin 6000 nuorta.

Synnyttävän äidin ja syntyvän lapsen oikeudet toteutuvat parhaiten maailmassa meillä Pohjoismaissa. Synnytykseen liittyvät kuolemat Etiopiassa ovat 37-kertaiset verrattuna Skandinaviaan. Jokaisen lapsen syntymän tulisi olla ainutkertainen ja onnellinen, ei kurjistava, onneton tai hengenvaarallinen tapahtuma. Ja edes jokseenkin hallittu ja suunniteltu tila.

Jokaisella ihmisellä, erityisesti naisilla, tulee olla oikeus päättää omasta lisääntymisestään ja seksuaalisuudestaan, vailla painostusta ja pakotusta. Lisääntymiseen liittyvistä oikeuksista vapaus valita kumppaninsa ja itsemääräämisvalta ovat kaikkein tärkeimmät. Jotta ne toteutuisivat, tulisi ennen kaikkea miesten ymmärtää nämä oikeudet ja puolustaa niitä laajasti. Nämä eivät ole niinkään raha- vaan asennekysymyksiä.

 

Kävijätilasto