Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

8/29/2006

Riittävätkö Kansakunnat maailman pelastajiksi?

Hienoa, että Lotan ja muiden nuorisodelegaattien valmistelut pääsivät hyvissä ajoin liikkeelle. Täällä Pohjolassa voidaan olla ihan reilusti ylpeitä Suomen ja muiden pohjoismaiden tavoitteista demokratisoida ja avata YK-järjestöjä erilaisille toimijoille. Suomenkin ministeriöt ottavat, tosin vaihtelevalla halukkuudella, kansalaisjärjestöt ja eri alueiden delegaatit mukaan eri alueiden YK-toiminnan suunnitteluun. Vaikka Ulkoministeriöltä lopulta irtoaakin matkarahoja konferensseihin, helpottaisi taattu jatkuvuus monien järjestöjen lobbaussuunnitelmia.

Useimpien valtioiden yhteistyöhalu muiden järjestöjen ja yritysten kanssa ei ole yhtä korkealla. Itse asiassa vain muutama kymmentä maata on toistaiseksi antanut nuorille mahdollisuuden osallistua YK-päätöksentekoon nuoria koskevissa kysymyksissä. Joissain maissa tosin nuortenkin ääni on valikoitu kaikkea muuta kuin demokraattisesti.

YK:n edustavuutta hehkuteltaessa kannattaa muistaa, että useat täysivaltaiset jäsenet ovat diktatuureja tai niiden demokraattinen järjestelmä on heikoilla. Usein juuri sellaiset maat estävät muita toimijoita osallistumasta YK-järjestöjen neuvottelupöytiin. On tietysti ymmärrettävää, etteivät legitimiteetistään huolestuneet diplomaatit halua oman maan kansalaisia mollamaan kotimaan oloja. Usein kansalaisjärjestöjä kuunnellaankin vain niin kauan kuin heillä ei ole valtioiden päätöksistä valittamista.

Toisaalta YK:n toimintatehokkuus on aina vain riippuvaisempi valtion ulkopuolisista toimijoista. Ilman kansalaisjärjestöjä ja yritysyhteistyötä moni YK-hanke jäisi toteuttamatta. Jatkuvista rahavaikeuksista kärsivällä YK:lla ei ymmärrettävästi ole ollut varaa kieltäytyä esim. Coca Colan yhteistyötarjouksista. Myös megamiljardöörien, kuten Bill Gatesin lahjoituksilla tulee olemaan huomattava vaikutus YK:n toimintakykyyn. On tosin tragikoomista, että lohkaisemalla pikkusiivun omaisuudestaan pari yksityishenkilöä voi piristää koko Yhdistyneiden Kansakuntien toimintaedellytyksiä.

 

Kävijätilasto