Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

8/11/2006

Minulle läheisin YK-järjestö on Palestiinan avustusvirasto UNRWA - United Nations Relief and Works Agency for Palestinian Refugees in Near East.

Yksi pitkäaikainen toiveeni on toteutumassa tulevana vuodenvaihteessa, kun aloitan työt UNRWA:n Geneven toimistossa. Palestiinan avustusviraston tehtävät eivät valitettavasti ole vähenemään päin. Kaikkien Lähi-idässä asuvien kannalta surullinen tosiasia on, että pakolaisuus on pysynyt yli sukupolvien. UNRWA on toiminut liki 60 vuoden ajan.

YK:n erityisjärjestöillä on nimensä mukaisesti erityistehtävä, UNRWA avustaa Palestiinan pakolaisuudessa elävää, yli 4-miljoonaista kansaa. Se on YK:n pääjärjestö Lähi-idässä. Pääkonttori sijaitsee Palestiinassa Gazassa ja toimistoja on alueen pääkaupungeissa Jordaniassa, Israelissa, Libanonissa ja Syyriassa sekä Genevessä ja New Yorkissa. UNRWA:n työvaltaiset palvelut sisältävät pakolaiselle kohdennettuja peruspalveluja kuten sairaanhoitoa ja koulutusta. Järjestön 25 000 työntekijästä lähes kaikki ovat paikallisesti työllistettyjä, pääsääntöisesti pakolaisia.

Olen tehnyt yhden opinnäytetöistäni Palestiinan pakolaiskysymyksestä opiskellessani Jerusalemin Heprealaisessa yliopistossa kesällä 2004, joten aihe on jo entuudestaan tuttu ja kiinnostava. Olen myös asunut ja oleskellut Israelissa ja puhun auttavaa hepreaa, jota myös palestiinalaiset suuressa määrin osaavat. Jännä nähdä miten YK toimii sen Euroopan keskuksesta Sveitsistä käsin.

Hakeuduin UNRWA:lle, koska haluan antaa oman, vaikka pienenkin, panokseni näihin kansainvälispoliittisiin talkoisiin sen puolesta, että syystä tai toisesta tällä hetkellä kärsivillä ihmisillä olisi edes hiukan parempi elää ja olla tulevaisuudessa.

Kansalaistoiminta antaa hyvän pohjan kaikille kansainvälisistä hommista kiinnostuneille – suosittelen kansalaisjärjestöhengausta esimerkiksi Allianssissa tai muissa yhdistyksissä, joita Suomessa riittää joka lähtöön.

 

Kävijätilasto