Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

8/10/2006

Lähi-idän tilanne on masentava ja vaatisi nopealla aikatululla kansainvälisen yhteisön yksimielisiä toimenpiteitä. Lähihistoriaan palaten voi todeta, että Palestiinalaisalueilla pitkään lykätyt vaalit pidettiin asiallisesti, vaikka nyt valtaa pitävän Hamaksen voitto tulikin monelle yllätyksenä ja osittain vaalijärjestelmän takia. No laajalti tunnettu entisen valtapuolue Fatahin korruptoituneisuus ja ulkovaltojen vaikutus vaikuttavat äänestyspäätöksiin, mutta kun kansa on puhunut, se on pulinat pois. Israelin ja USA:n ajatus on kai ollut painostaa Hamas pois vallasta sen sijaan, että että puoluetta ajettaisiin voimakkaammin demokraattisen toiminnan tielle. Ja toki puolueen eri siivet palestiinalaisalueilla ja Syyriassa ovat poliittisesti erilaisia.

Moni kuvitteli, että ollaan matkalla parempaan suuntaan kun Israel jatkoi valmisteluja Gazasta vetäytymiseksi ja neuvotteluja käytiin. Kesäkuussa kuitenkin Gilad Shalitin (kai ensimmäinen onnistunut israelilaissotilaan sieppaus 12 vuoteen) sieppaus laukaisi Israelin hyökkäyksen Gazaan myöhemmät israelilaissotilaiden kaappaukset ja kuolemat johtivat konfliktin eskaloituimiseen Etelä-Libanoniin. Kummallakin puolella rajaa pääosa uhreista ovat siviilejä. Ja lisää siviilejä viruu vankiloissa.

Hizbollah on käytännössä terroristijärjesto, joka pitää halussaan Etelä-Libanonia, halusi Libanonin hallitus tai ei. Toisaalta järjestö ei ole EU:n terroristilistalla ja Libanonissa parlamentti- ja hallituspuolue. Miten tällaisiin tulisi suhtautua, neuvotella vai vetää kovaa linjaa? Minulla ei ole vastausta moiseen kysymykseen. Tosiasia on, että Libanonissa on tällä hetkellä jo yli miljoona pakolaista, eli 1/5 väestöstä. Siviiliuhreja kai yli tuhat. Konfliktissa on muutamien viikkojen aikana jo muutoinkin köyhällä alueella tuhottu noin miljardin euron arvosta omaisuutta. Hommassa ei todellaakaan ole järjen hiventäkään.

Monen sotilasiantuntijan mukaan Israel ei voi puhtaalla voimalla voittaa konfliktia, mutta jos kriisi jatkuu ja laajenee, pian Syyriakin voi olla mukana. Huolestuttavaa lienee myös, että Libanonissa että Hizbollahin suosio kasvaa myös kristittyjen keskuudessa. Libanonissa on käyty pitkään sisällissotaa, joten maa ei itsessään vahva. Saudit, Egypti jne. eivät ole Hizbollahin tukijoita, mutta myös näiden maiden sisällä ääriainekset saavat lisää vaikutusvaltaa kauhunäytelmän jatkuessa. Syyria ja Irankin valmiita hyväksymään poliittisen sopimuksen. Alueelle tarvittaisiin ymmärrykseni mukaan täydelline aselepo ja 10 000- 20 000 miehen kansainvälinen joukko, jolla olisi riittävät valtuudet riisua aseista kaikki Libanonissa toimivat ryhmät.

Tähän tarvittaisiin kansainvälinen konsensus ja konfliktissa osapuolina olevien valtioiden hyväksyntä. Tarvittaisiin taas kerran vahvaa monenkeskistä järjestelmää ja globaalia koordinaatiota. Tarvittaisiin vahva YK ilman suurvaltaintressejä. Kysymys on kenen YK? Meidän YK:mme, nuorten YK hoitaisi homman!

1 Comments:

Anonymous Professori T. Alikka said...

Mihin tämä argumetointinne perustuu? Minun mielestäni olette selkeästi liioitelleet konfliktien tasoa ja aliarvioineet selkeästi länsivaltojen influenssia tapahtumasarjojen kulkuun. Haluaisin nähdä enemmän faktoihin perustuvaa tiedottamista, jossa eivät sekoitu maailman poliittinen tilanne ja kirjoittajan yksityiset mieltymykset. Toivottavasti jatkossa panostatte rajojenne puitteissa näihin spesifeihin vivahteisiin!

12:48 ip.

 

Lähetä kommentti

<< Home

 

Kävijätilasto