Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

8/21/2006

Asiallista asiaa nuoriso-ohjelmasta

Uuuh. Vietin viikonlopun Oslossa muutaman muun nuorisodelegaatin kanssa, ns. preppauskokouksessa yleiskokousta varten. Heti laitettiin kansainvälisen diplomatian taidot koetukselle… Pääsimme kuitenkin monissa asioissa yhteisymmärrykseen, vaikka kaikilla onkin kovin erilaiset kiinnostuksenkohteet ja agendat. Sen lisäksi on tärkeä muistaa että me nuorisodelegaatit lähdemme yleiskokoukseen osana omien maidemme delegaatioita, emme jonain yhtenäisenä nuorisosakkina.

Jos esittelyt on jäänyt vähän epämääräiseksi, niin olen siis Lotta Backlund, Suomen YK-nuorisodelegaatti vuonna 2006. Lähden osana Suomen virallista delegaatiota YK:n yleiskokoukseen lokakuussa. Tulen osallistumaan pääasiassa kolmannen komitean työhön, joka siis on se komitea johon nuorisoasiatkin kuuluvat.

Nuoriso ei tänä vuonna ole erityisemmin yleiskokouksen agendalla. Mutkan kautta nuoriso on osana tietysti suurimmassa osassa asioita, mutta ”nuoriso”-teemalla aika vähän esillä. Suurta huomiota yleiskokouksessa tulee saamaan international migration, ja muun muassa tässä kannattaa pitää mielessä että 80 % pakolaisista / muuttajista on alle 30-vuotiaita. Nuorisoasia kuitenkin siis mitä korkeimmissa määrin.

Ehkä yleiskokoustakin tärkeämpi paikka nuorille tulee olemaan Sosiaalisen kehityksen komission (Commission for social development) kokous helmikuussa. Sinne ei valitettavasti ole odotettavissa kovinkaan montaa nuorisodelegaattia, jos yhtään. CsocD:ssa esitellään mm. YK:n uusin nuorisoraportti, sekä käsitellään syvällisemmin YK:n nuoriso-ohjelman viittä uutta aluetta.

YK:n nuoriso-ohjelma on nimeltään World Program of Action for Youth (WPAY). Dokumenttiin voit tutustua täällä. Viime vuonna vietettiin ohjelman kymmenvuotissynttäriä, ja siihen lisättiin viisi uutta fokusaluetta:
Information and Communication technologies
Globalization
HIV/AIDS
Youth and conflict
Intergenerational relations

Apua. Ensimmäistä kertaa kirjoitan näin asiallisesti blogiin. Huh. Asiallisuus taitaa olla valttia myös yleiskokouksessa. Pitänee ruveta harjoittelemaan…

 

Kävijätilasto