Suomen nuorisoyhteistyö Allianssin blogi haastaa nuoria miettimään YK:ta sekä maailmanmenoa. Mitä YK tekee? Keitä se koskettaa? Mitä maailmalla tapahtuu? Ja miten se liittyy nuoriin? 7 kirjoittajaa, 7 näkökulmaa.

8/10/2006

Alkuun vähän korulauseita ja koherentteja(-ish) virkkeitä. Tänään on Allianssi-talolla Chasing the Dream-näyttelyn avajaiset, jossa ajattelin seuraavanlaisi juttuja kertoilla:

Yli puoli miljardia nuorta elää alle kahdella dollarilla päivässä. Se on melkein 45 prosenttia kaikista maailman nuorista. Tarttis tehdä jotain. On aika alkaa laittaa paukkuja siihen, että parannetaan nuorten sukupolvien sosiaalisia ja taloudellisia mahdollisuuksia. On olemassa nuoria jotka ei tiedä omia oikeuksiaan tai omia velvollisuuksiaan. Jotka ei tiedä miten omaan elämään voi vaikuttaa, miten voi kehittyä ja mihin kaikkeen on lupa ja mahdollisuus.

Silläkin riskillä että tää kuulostaa kliseeltä (ja siis NIIN kliseeltä), niin nuorissa todellakin on tulevaisuus. Paha käydä rakentamaan yhteiskuntaa jos ei ole ihmisiä, niitä rakentajia. Köyhyyttä vastaan on pakko taistella. Sitä tehdään rahalla, mutta sitä tehdään myös koulutuksella ja osallistumisella. Absoluuttinen köyhyys rikkoo ihmisoikeuksia, mutta ennen kaikkea se kieltää yksilöltä mahdollisuudet. Valtioilla ja kansainvälisillä järjestöillä, mutta itse asiassa meillä kaikilla, on vastuu luoda niitä mahdollisuuksia. Nuorilla täytyy olla mahdollisuudet toteuttaa itseään ja unelmiaan. Koulutus- ja työllisyys¬mahdollisuuksien luominen nuorille on nostettava paljon korkeammalle YK:n prioriteettilistalla.

Okei, kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia; mutta mä haluaisin kyllä erityisesti nostaa esille erään tietyn ryhmän. Tytöt ovat köyhyyden uhreja vielä ”perusteellisemmin”, koska heidän mahdollisuudet koulutukseen, työllistymiseen ja itsensä kehittämiseen ovat vielä harvemmassa kuin pojilla. Tämän hetken nuoret ovat kaikkien aikojen koulutetuin sukupolvi. Ikinä. Ever. Ja silti maailmassa on tällä hetkellä 113 miljoonaa nuorta ilman koulupaikkaa ja 130 miljoonaa nuorta jotka eivät osaa lukea. Siinä ei paljon mahdollisuuksien ovet avaudu.

Onhan tähän jo heräilty. UNESCO:n pääjohtaja Koïchiro Matsuura sanoo Kansainvälisen Nuorten Päivän-viestissään että opittu on. Jotta nuorten köyhyyttä vastaan voidaan taistella, tarvitaan kestävä ja integroitu lähestymistapa jolla nostetaan tietoisuutta terveys- ja lainopillisten asioiden tuen saatavuudesta. Ennen kaikkea täytyy panostaa siihen että nuoret ihmiset ovat tasavertaisina partnereina ja toimijoina luomassa omaa yhteiskuntaansa, omaa tulevaisuuttaan, omaa kehitystään. Tässäkin palataan koulutukseen ja itsensä kehittämiseen. Kun tieto ja taidot ovat olemassa, voivat nuoret sukupolvet yhdessä aloittaa ja johtaa aloitteita köyhyyttä vastaan.
YK:n nuoriso-ohjelma World Programme of Action for Youth nostaa nuorten osallistumisen yhdeksi keskeisimmistä teemoista. Siksi minäkin olen tänään täällä. Osallistumisen tämänvuotinen julistetyttö. Me suomalaiset nuoret saamme kohtuullisen hyvin osallistua päätöksentekoon niissä asioissa jotka meitä koskevat. Olemme vakavasti otettava sidosryhmä nuorina kuntalaisina ja kaupunkilaisina, oppilaina ja opiskelijoina. Näin ei luonnollisestikaan ole joka paikassa, ja siihen pitäisi myös herättää ihmiset. Pitää saada vaikuttaa, mutta se pitää joskus vastaanottajalle ensin terottaa. On saatava vaikuttaa. Usko se. Vaikutusmahdollisuus on hyvin harvalle itsestäänselvyys. Päämäärä kaikessa tässä työssä mistä mä tänään puhun, tulisi olla, että nuoret itse voisivat ottaa vastuuta omista päätöksistään ja elämästään.

 

Kävijätilasto